打印本文 打印本文 关闭窗口 关闭窗口
During the Warring States Period(475-22IBC), there was a  完形填空
作者:佚名  文章来源:web  点击数  更新时间:2018/6/29 9:18:12  文章录入:admin  责任编辑:admin
 完形填空
阅读下面短文,掌握其大意,然后从每题所给的A、B、C三个选项中,选出能填入短文相应空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
During the Warring States Period(475-22IBC), there was a man called Yue Yangzi. One day he saw a piece of gold on the road. He picked it up and ___1___ it home. But his wife was not ___2___ and said, “I hear that a great man doesn’t drink a thief’s water or accept alms(施舍物) .What do you think of the action of keeping others’ thing for yourself?” Yue Yangzi felt sorry ___3___ what he had done, so he put the gold back to the place where he found it.
The next year, Yue Yangzi decided to go to a faraway school to improve himself. A year later, he came back home ___4___. “Why have you returned?” asked his wife in surprise, “You’ve ___5___spent one year studying with scholars(学者们).” “I come back because I ___6___you very much.”
Without saying anything, his wife took a pair of scissors and went to the loom(织布机)at which she had worked. ___7___ the half done cloth, she said, “The cloth is woven from the best silk. Now ___8___ I cut it ,all my previous(先前的)work will be wasted. It’s the same as your ___9___.You can learn a lot only by working hard. Now, you’ve stopped half way. Isn’t it the same as cutting the cloth on the loom?”
Yue Yangzi was moved by ___10___she said. He again left home to visit scholars. Several years later he became a learned man.
1. A. bought    B. took    C. sent
2. A. happy    B. surprised    C. angry
3. A. for    B. at    C. as
4. A. successfully    B. carefully    C. suddenly
5. A. already    B. only    C. ever
6. A. worried    B. missed    C. believed
7. A. Thinking about    B. Looking for    C. Pointing at
8. A. if    B. until    C. unless
9. A. trip    B. study    C. business
10. A. how    B. that    C. what
【答案】1. B    2. A    3. A    4. C    5. B    6. B    7. C    8. A    9. B    10. C
【解析】文章讲述了战国时代乐羊子,娶了一位知书达理的妻子,妻子帮助他上进,做个有抱负的人的故事。
1. 句意:他捡起来把它带回家。A. bought 买;   B. took带走;    C. sent发送,邮寄;根据He picked it up可知是捡起来带走;故选B
2. 句意:但是他的妻子不高兴。A. happy高兴;    B. surprised惊讶;    C. angry生气;根据I hear that a great man doesn’t drink a thief’s water or accept alms(施舍物) .What do you think of the action of keeping others’ thing for yourself?可知妻子对他的行为不满意,应是不高兴;故选A
3. 句意:乐羊子因为他所做的感到抱歉。A. for因为,为了;    B. at在;    C. as作为;根据Yue Yangzi felt sorry 和what he had done可知是因为所做的感到羞愧;故选A
4. 句意:一年后,他突然回家。A. successfully 成功的;   B. carefully 仔细的;   C. suddenly突然;根据“Why have you returned?” asked his wife in surprise,可知因为突然回家,所以妻子惊讶;故选C
5. 句意:你仅仅花了一年和学者们学习。A. already 已经;   B. only仅仅;    C. ever曾经;根据“Why have you returned?” asked his wife in surprise,可知是仅仅学了一年;故选B
6. 句意:我回来因为我非常想念你。A. worried 担心;   B. missed想念;    C. believed相信;根据句意应是想念你,所以回来;故选B
7. 句意:指着织了一半的布。A. Thinking about 考虑;   B. Looking for 寻找;   C. Pointing at指着;根据she said, “The cloth is woven from the best silk. Now ___8___ I cut it ,all my previous(先前的)work will be wasted.这个布用最好的丝绸织成,现在我如果剪断它,之前我所有的工作都白费了。可知是指着布说;故选C
8. 句意:现在我如果剪断它,之前我所有的工作都白费了。A. if 如果;   B. until 直到;   C. unless除非;根据The cloth is woven from the best silk.和all my previous(先前的)work will be wasted.可知是如果;故选A
9. 句意:它和你的学习是一样的。A. trip 旅行;   B. study学习;    C. business生意;根据You can learn a lot only by working hard. Now, you’ve stopped half way.可知是学习;故选B
10. 句意:乐羊子被她所说的感动了。A. how 怎样;   B. that 那;   C. what什么;这里是指她说话什么,疑问词引导的宾语从句;故选C
点睛:根据前后文语境,结合时态,语态,词性,短语,句型,词义辨析和主谓一致,选出正确的选项。例如:小题4  句意:一年后,他突然回家。A. successfully 成功的;   B. carefully 仔细的;   C. suddenly突然;根据“Why have you returned?” asked his wife in surprise,可知因为突然回家,所以妻子惊讶;故选C
打印本文 打印本文 关闭窗口 关闭窗口